Cauley Creek Reclamation Plant (GA)

Insufficient wastewater capacity was holding up development

Fulton County was under a consent decree that restricted issuance of building permits until they had available wastewater capacity. As a result, they planned to build a $35 million, 2.5 MGD wastewater treatment facility to meet expanded wastewater treatment needs. The location of the site near a highend residential community dictated that they design a facility that had zero odors, met a prescribed noise limit, and blended in architecturally with the surrounding structures.

Parson’s design-build process enabled project to be completed in 11 months

Parsons was awarded the design-build contract through a qualifications-based selection process with negotiated costs and schedule. Parsons led public meetings to develop community trust and get approval for both the Design Development Report (DDR) and National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit. The design-build process enabled the facility to be permitted, designed, and constructed in less than 11 months thereby lifting the regulatory consent decree and allowing Fulton County to resume approving building permits in this high-growth service area.

Plant design of Georgia’s first distributed reuse water system is aesthetically pleasing and generates water which exceeds quality standards 

The Cauley Creek Reclamation Plant now provides treated effluent that surpasses tertiary standards. The treated effluent is provided to local golf courses, subdivisions, schools, and churches for irrigation purposes, thereby reducing the amount of water drawn from the Chattahoochee River. During the wetweather season, when irrigation water is not required, effluent quality exceeds all state requirements for discharge directly to the river. This is Georgia’s first distributed reuse water system which significantly reduces water withdrawal from the stressed Chattahoochee River for irrigation of golf courses and public facilities. In addition, the structure is designed to resemble a rustic country equestrian estate, in keeping with the surrounding landscape. To reduce odors, the facility has a compact odor control system for all enclosed buildings over odor-producing areas.

The initial 2.5 MGD plant was so successful that is has been subsequently expanded to 5 MGD.